+386 (0)40 606 091      |       info@visitpreddvor.si

Aktivnosti

Kulturna dediščina Narava Aktivnosti Dnevni izleti Nastanitev Kulinarika Aktualno Galerija


Preddvor - napolnite si baterije


Ležeč pod strmimi pobočji Storžiča, v varnem zavetju pod Zaplato, kjer reka Kokra izstopi iz soteske, obdan s štirimi gradovi, tu leži Preddvor. V naših gorah vas čaka planinski raj, kulturni biseri kot so gradovi in cerkvice, prekrasni razgledi, čaka pa vas tudi zdrava pitna voda v gorskem potoku.

ZVOČNA RAZGLEDNICA PREDDVORA


Na izletih v naravo svet okrog sebe v večji meri dojemamo z očmi. Kaj pa zvok? Ste že poslušali ptice, čebele, muhe, veter, oddaljeno žaganje, košnjo trave, oglašanje zvonov ali zvok vesla ob jezersko gladino? Morda pa le zven korakov in govorjenje? Sodelovanje na Zvočni razglednici Preddvora je odlična priložnost za edinstveno doživetje narave in njenih zvokov.

Na zvočno pustolovščino se boste odpravili v spremstvu skladatelja, glasbenika in oblikovalca zvočnih prostorov, Boštjana Perovška. Opremljeni z našpičenimi ušesi boste utrip okolja, ki vas obdaja, doživeli nekoliko drugače. V pravi lovski preži boste sledili, čakali in posneli zvoke, ki vas bodo za vedno spominjali na Preddvor.

Pogoji niso prezahtevni in prav vsak gre lahko na ta malo drugačen sprehod - zvočni sprehod. Predvsem ga toplo priporočamo vsem, katerih ušesa so pogosto (pre)obremenjena z zvočno onesnaženostjo sodobnega sveta. Ob zaključku boste dobili povezavo do Zvočne razglednice Preddvora, katere zvoki vam bodo znova obudili spomine na nepozabno in enkratno doživetje v objemu preddvorske narave.

CENIK

THE SOUND POSTCARD OF PREDDVOR


When out and about in Nature, we mostly perceive the world around us with our eyes. What about sound? Have you ever really listened to the sounds of birds, bees, flies, wind, the sawing of timber in the distance, the mowing of grass, the sounds of church bells or the sound of oars splashing against the surface of a lake? Or maybe the sounds of footsteps and chatter? Participation with the Sound Postcard of Preddvor is an excellent opportunity for a unique experience of nature and its sounds.

Your sound adventure will be accompanied by Boštjan Perovšek, a composer, musician and sound space designer. Equipped with perked ears, you will experience the beat of your environment in an entirely different manner. You be perched like a hunter, following, waiting and recording sounds that will always remind you of Preddvor.

The experience itself is not overbearing and is suitable for anyone who wishes to have a slightly different walking experience – a sound walk. We especially recommend it to all those whose ears are too frequently overwhelmed with the sound pollution of the modern world. Upon completion of the walk, you will receive a link to the Sound Postcard of Preddvor, whose sounds will re-awaken the memories of an unforgettable and unique experience in the heart of Preddvor’s natural world for you.


PRICELIST

KOLESARJENJE


Občina Preddvor je v okviru projekta Nature Experience (Brezmejna doživetja narave) v okviru Delovnega paketa 2 za kvalitetno in enakovredno izvajanje ter sodelovanje v skupnih čezmejnih turističnih programih uredilai infrastrukturo za sonaravni turizem, s poudarkom na infrastrukturi in opremi namenjeni obiskovanju in doživljanju narave.

Kot del teh aktivnosti so urejena kolesarska počivališča v slikoviti dolini Kokre oz. na poti skozi najdaljšo slovensko vas Kokra, ki je bogata z naravnimi ter kulturno-zgodovinskimi znamenitostmi. Ta je del priljubljene kolesarske trase Kranj – Preddvor –Jezersko oz. naprej preko Jezerskega vrha (prehod meje) do avstrijske Koroške oz. preko Pavličevega sedla do Logarske doline. Trenutno takih počivališč ni, kar je pomanjkljivost predvsem za fizično manj pripravljene kolesarje oz. družine. Na počivališčih je možno tudi boljše obveščanje obiskovalcev kaj in kako si je možno ogledati ter doživeti na tem območju.

CENIK
POGOJI IZPOSOJE KOLESRIBOLOV

Jezero Črnava se nahaja le nekaj kilometrov od samega mesta Kranj pri vasi Preddvor. Poleg jezera se nahaja tudi hotel Bor in Grad Hrib. Sam kraj nudi obiskovalcem mir, sprehode, izhodišče za planinske ture in različne športne dejavnosti.

V samem jezeru Črnava se nahaja plemenska jata lipana, zato je ribolov na to vrsto v jezeru prepovedan in je potrebno dosledno upoštevati navodila o dovoljenem načinu ribolova.
DNEVNI IZLETI


Preddvor je največja vas v precej majhni občini Preddvor, vendar majhnost ni njegova pomanjkljivost. Ravno nasprotno, zaradi ne pretirane razsežnosti je Preddvor izvrstna lokacija za ogled mnogih znamenitosti, narave in lepih kotičkov v kratkem času brez potrebnega prevažanja od ene do druge točke. Vsega se namreč da pregledati peš. Z veseljem bomo ugodili vsem vašim željam, Vas poučili o lepotah našega kraja, Vam priskrbeli turističnega ali celo gorskega vodiča, skratka uredili vse kar je potrebno za vaše dobro počutje.
Več


SPREHODI


Preddvor je cilj mnogih obiskovalcev. Lep in občudovanja vreden je v vsakem letnem času, pa naj si bo to takrat, ko se povzpnemo na vrhove nad njim, ali pa ko se sprehodimo po okolici. Sprehodite se po gozdni učni poti, začenši sredi Preddvora, na kateri vas bodo pozdravile tudi orjaške sekvoje. Streljaj od jezera Črnava vas pot popelje do Drage, ob kateri je na desni strelišče, na levi strani pa na naravni steni lahko urite svoje plezalne sposobnosti. Nezahteven sprehod do gradu Turn vas popelje na obisk k Josipini, postanite v njeni senčnici, kjer je Josipina Turnograjska ustvarila premnogo lepih del.

POHODNIŠTVO


Preddvor je največja vas v precej majhni občini Preddvor, vendar majhnost ni njegova pomanjkljivost. Ravno nasprotno, zaradi ne pretirane razsežnosti je Preddvor izvrstna lokacija za ogled mnogih znamenitosti, narave in lepih kotičkov v kratkem času brez potrebnega prevažanja od ene do druge točke. Vsega se namreč da pregledati peš.


UTRINKI

iz Preddvora


Kraj pod Storžičem, dvatisočakom Kamniško-Savinjskih Alp, privlači s posebnimi energijami, ki jih tod zagotovo začutijo tudi mladoporočenci.

Preddvor vabi s številnimi legendami, predvsem pa omogoča sproščena pohajkovanja. Tu je izhodišče številnih planinskih poti. Povzpnite se na okoliške vrhove ali ostanite na dolinskih cestah in raziščite skrivnosti gradov, ki se nahajajo v tej občini.


>> Poglej več

© Zavod za turizem Preddvor. Vse pravice pridržane.
Izvedba: MMstudio