+386 (0)40 606 091      |       info@visitpreddvor.si

Dnevni izleti

Kulturna dediščina Narava Aktivnosti Dnevni izleti Nastanitev Kulinarika Aktualno GalerijaPreddvor - dvor mirne narave


Preddvor je največja vas v precej majhni občini Preddvor, vendar majhnost ni njegova pomanjkljivost. Ravno nasprotno, zaradi ne pretirane razsežnosti je Preddvor izvrstna lokacija za ogled mnogih znamenitosti, narave in lepih kotičkov v kratkem času brez potrebnega prevažanja od ene do druge točke. Vsega se namreč da pregledati peš.


NAMIG za izlet


Pot 4 preddvorskih gradov

Zahtevnost: Lahka Dolžina poti: 4,8 Km Višinska razlika: 270 m Čas poti: 1,5 ure, ogled z vodičem 2 - 3 ure.


Preddvor premore kar štiri gradove s svojimi zgodbami in zgodovino, v okolici pa je tudi ogromno najdišč iz različnih dob zgodovine, predvsem antike. Za pohod skozi zgodovino v naši občini vam lahko pomagajo naši vodiči, ki vas bodo vodili in spoznali s preteklostjo Preddvora.
Do gradov je možno dostopati z vozili, prijeten pa je tudi sprehod od enega do drugega za vse, ki bi si poleg ogleda želeli še malo sprehoditi po gričih, ki obdajajo vas. Ogled je primeren za vse starostne skupine in je glede na skupino prilagojen nivo predstavitve.
Grad Dvor
Današnja podoba iz 17.stol. Omenjen l. 1447 kot Novi grad. Naselje pred dvorom je dobilo preprosto sestavljeno ime - PRED DVOR je PREDDVOR.
V svoji zgodovini je bil grad Dvor samostan, sanatorij, letovišče, vzgojni zavod…
Grad Hrib
Sezidan v 16. stol. Stal na hribu nad reko Kokro, ob potoku Bistrica danes jezero Črnava.
V gradu je gostilna, lovska soba, poročna dvorana. Ob gradu je lep park, in poročni drevored iz jesenov.
Grad Turn
V pisnih virih l.1408 kot Turn pod Novim gradom. Zgrajen v 14. stol , v lasti Celjskih grofov. V gradu je spominska soba Josipine Turnograjske, pred njim pa kamniti piramidni obelisk, posvečen Josipini Turnograjski. Okoli gradu je bil v 19. stol. zasnovan park. Na razgledni vzpetini je senčnica Josipine. V kapelici so freske L. Layerja.
Pusti grad
Najstarejši grad iz začetka 12. stol. Razvalini so domačini dali ime PUSTI GRAD. Imel je strateški položaj: zapiral dostop v dolino Kokre. Kdaj je bil porušen ni jasno, v Valvasorjevi dobi že upodobljen kot razvalina.

Oglejte si še zloženkoNAMIG za izlet

Gamsova pot

Zahtevnost: srednja Dolžina poti: 6,4 Km Višinska razlika: 300 m Čas poti: 2 uri.


Gamsova pot, ki se začne pri brunarici TD Bašelj, poteka mimo zaselka Laško do Doma pod Lovrencem in cerkve sv. Lovrenca ter se nadaljuje do Gradišča in nato spusti v dolino Belce. Pot se navezuje na sprehajalno - učno pot "Pot pod Storžcem”, ki poteka med Sv. Lovrencem, Babnim vrtom in Povljami. Gamsova pot ponuja lepe razglede in povezuje pomembne vrednote naravne in kulturne dediščine na tem območju.
• cerkev sv. Lovrenca nad Bašljem
Prva omemba cerkve v pisanih virih je iz leta 1154. Omenjena je tudi v srednjeveški ljudski pesmi »Galjot«. Cerkev je bila zgrajena že davnega leta 1142. Turki so jo požgali, pozneje pa je bila ponovno postavljena in večkrat prizidana. V letih 1682 in 1688 je bila obnovljena. Po streli zgoreli zvonik so obnovili leta 1933, zadnja temeljita obnova cerkve je bila leta 1994.
arheološko najdišče Gradišče nad Bašljem
Na Gradišču so razvaline poznoantične naselbine. Največ najdb pripada vojaški opravi in konjski opremi; med množico železnih, pogosto pokositernih predmetov te vrste je tudi nekaj bronastih in pozlačenih izdelkov. Utrdba je bila v 12. stoletju že razvalina.
zgornji tok potoka Belca
Potok Belca izvira na pobočju Storžiča kot več manjših izvirov. Prvi izvir je viden pod sedlom med Kališčem in Storžičem, pozneje pa večkrat ponikne. Med Kališčem in Gradiščem teče voda po ozki, neprehodni soteski, imenovani Pekel. V soteski so skoki, tolmuni, brzice, draslje in druge erozijske oblike delovanja vode.


Oglejte si še zloženko: Gamsova potNAMIG za izlet


Mala gozdna učna pod Preddvor

Zahtevnost: Lahka Dolžina poti: 5 Km Višinska razlika: 100 m Čas poti: 2-3 uri


Pot skozi Jesenov drevored ob jezeru Črnava na nekdanjem
grajskem posestvu zaznamujejo orjaške sekvoje, čuge, cedre, ciprese, kleki in duglazije ...

Malo gozdno učno pot lahko vzamemo le kot prijeten sprehod in si posamezna drevesa ogledamo kar mimogrede. Če pa si želimo razširiti vedenje o njih, se sprehodimo do središča Preddvora, kjer je pisarna Turističnega informativnega centra, Dvorski trg 10, Preddvor. Tu lahko kupimo vodnik po gozdni učni poti. Ob drevesih, ki jih zajema učna pot, so obvestilne table, na katerih so napisana slovenska in latinska imena z zaporedno številko. S knjižico v roki ali brez nje se z izhodišča usmerimo proti vzhodu v gozd. Ko pridemo do Slančeve vile, pohodna pot zavije levo proti jezeru Črnava. Po le nekaj korakih si ogledamo kanadsko čugo (Tsuga canadenisis). Na desni strani nad cesto ne smemo spregledati za ta del Slovenije nenavadno lepega primerka libanonske cedre (Cedrus libani). Po glavni cesti nadaljujemo do vznožja klanca, nato pa zavijemo levo proti potoku Bistrica, ki ga še pred pregrado prečimo. Za gradom Hrib vstopimo v nekaj deset metrov dolg drevored ameriškega belega jesena, ki ima obliko predora, saj se mu veje v zgornjem delu prepletajo. Že dolgo mu pravijo poročni drevored, saj je zelo priljubljen med mladoporočenci. Menda jim jamči 50-letno zvestobo, če se sprehodijo skozenj.

Nadaljevanje učne poti nas s spodnje strani pripelje do skupine mogočnih dreves, v kateri so poleg orjaških sekvoj tudi lepi primerki cipresam podobnega ameriškega kleka. Ob hotelu Bor, kjer so drevesa črnega in rdečega bora. Pred hotelom zavijemo desno na krožno pot okoli jezera. Tu lahko med drugimi vidimo zelo zanimivo duglazijo (Pseudotsuga menziesi). Sledimo kažipotu, ki nas usmerja proti strelišču v Dragi. Pri velikem jesenu prečimo most čez Bistrico in nadaljujemo do Nove vasi, kjer se gozdna učna pot konča. Skozi naselje se spustimo do jezera in parkirišča ob njem.


Oglejte si še zloženkoNAMIG za izlet


Pot na Sv. Jakoba

Zahtevnost: srednja Dolžina poti: 7.5 Km Višinska razlika: 100 m Čas poti: od 1 do 1,5 ure


Pohodniška pot, družinska sprehajalna pot, pot kulturne dediščine, kolesarska pot, pot naravnih znamenitosti, učna pot, romarska pot - tu lahko izberete za vsako pot več opcij.

Začetna točka: parkirišče pred gradom Turn ali v Podaku
Končni točka: cerkvica sv. Jakoba

Pripravljenost: treba je imeti nekaj kondicije.

Razgledi: razgled ob lepem vremenu na vse kranjsko polje do Šmarne gore, Škofjeloško hribovje, Jelovico in na Julijce s Triglavom.


Oglejte si še zloženkoNAMIG za izlet


Stara tovorna pot

1. del do cerkve v Kokri Zahtevnost: srednja Dolžina poti: 7 Km Višinska razlika: 500 m Čas poti: od 2,5 ure

2. del do Celarjevega mostu - konec poti Zahtevnost: srednja Dolžina poti: 8 Km Višinska razlika: 600 m Čas poti: od 3 ure


Pohodniška pot Stara tovorna pot predstavlja obnovo dela nekdanje povezave med Preddvorom in Jezerskim, ki je bila na več mestih v slabem stanju in zaraščena. Glavna prometna pot iz Kranja preko Tupalič mimo Preddvora in po dolini Kokre in Jezerskega do Železne Kaple je bila znana že v 14. stoletju, po njej so tovorili predvsem železo in morsko sol.

Pot, ki so jo v preteklosti poleg tovorjenja na posameznih odsekih (npr. Davovec - Kokra uporabljali tudi za romanja in stike med domačini, vodi skozi neokrnjeno naravo s številnimi naravnimi in kulturnimi zanimivostmi.

Pohodniška pot poteka od Možjance, pod Velikim Vrhom do Štefanje Gore in preko sedla Davovec v dolino Kokre do farne cerkve. Od tod se nadaljuje po vzhodnem pobočju doline mimo osamljenih kmetij proti Jezerskemu. V prvi fazi je pot označena in opremljena do kmetije Suhadolnik, kjer se spusti v dolino in zaključi pri Celarjevem mostu.

Oglejte si še zloženkoUTRINKI

iz Preddvora


Kraj pod Storžičem, dvatisočakom Kamniško-Savinjskih Alp, privlači s posebnimi energijami, ki jih tod zagotovo začutijo tudi mladoporočenci.

Preddvor vabi s številnimi legendami, predvsem pa omogoča sproščena pohajkovanja. Tu je izhodišče številnih planinskih poti. Povzpnite se na okoliške vrhove ali ostanite na dolinskih cestah in raziščite skrivnosti gradov, ki se nahajajo v tej občini.


>> Poglej več

© Zavod za turizem Preddvor. Vse pravice pridržane.
Izvedba: MMstudio