+386 (0)40 606 091      |       info@visitpreddvor.si

O Preddvoru

Kulturna dediščina Narava Aktivnosti Dnevni izleti Nastanitev Kulinarika Aktualno Galerija


Preddvor - dvor mirne narave


Ležeč pod strmimi pobočji Storžiča, v varnem zavetju pod Zaplato, kjer reka Kokra izstopi iz soteske, obdan s štirimi gradovi, tu leži Preddvor. S ponosom mu lahko rečemo Dvor mirne narave.

Že več kot devet stoletij ga v ozadju kot mogočna gorska kulisa krasijo vrhovi. ki marsikateremu obiskovalcu vzbudijo željo, da bi se povzpel nanje. Storžič, markanten dvatisočak z značilno priramidasto obliko, Kališče, izredno priljubljen hrib, ki redno gosti planince ali pa travnata Zaplata s skrivnostno krpo gozda na sredi, ki mu rečemo Hudičkov boršt, ter številne cerkvice na gričkih pod njimi, nam lesketajoče odsevajo svojo čudovito podobo na gladini jezera Črnava.Dostop na vrhove je iz več smeri. Najbolj poznana izhodiščna točka na Storžič je preko Kališča iz vasi Mače, na Storžič pa se lahko povzpnete tudi iz Bašlja. Daleč naokoli je vidna Zaplata – hrib med Storžičem in Potoško goro, opazna predvsem zaradi značilnega gozdička sredi pobočja. Dostopna je iz Mač ali čez hribček sv. Jakob, Potoško goro in Javorov vrh. Veliko domačinov in tudi drugih obiskovalcev se redno povzpenja na sv. Jakob, hribček, s katerega se vidi daleč na Kranjsko raven in seveda tudi na okoliške vrhove. Najprijetnejša pot do sv. Jakoba vodi iz Preddvora, mimo gradu Turn do Podaka in nato skozi gozd do cerkvice na vrhu, ki je ohranila romansko arhitekturo v ladji. Okrepčate se lahko v Iskrški koči ali v koči pri Franciju. Bolj zahtevni planinci lahko nadaljujejo pot na Potoško goro in Javorov vrh, lahko se spustite tudi mimo Čemšenika v dolino Kokre.


Najbolj obiskana turistična točka v Preddvoru je jezero Črnava, ki na svoji modro-zeleni gladini odseva vso okoliško lepoto. V zavetju mnogih dreves si lahko osvežite misli in napolnite telo z energijo, kajti prečudovita mirna narava vam nudi sproščen sprehod okoli jezera. Ob gradu Hrib poleg jezera Črnava raste jesenov drevored, znan kot drevored mladoporočencev, sprehod skozenj pa vam zagotavlja 50 let zvestobe in ljubezni.

Preddvor, Dvor mirne narave, leži med štirimi gradovi. Ob jezeru stoji že omenjen grad Hrib, v bližini nad njim se v daljavi zrcali ob vasi Potoče grad Turn, nekoč prebivališče naše prve pesnice, pisateljice in skladateljice Josipine Urbančič Turnograjske, danes pa nudi zavetje in bivanje starejšim občanom bližnje in daljnje okolice. Če se sprehodimo po poti proti sv. Jakobu, levo od nje na vzpetini najdemo razvaline Pustega gradu. Sredi občinskega jedra leži grad Preddvor tik ob farni cerkvici sv. Petra.
Zelo zanimive so, in naravnost kličejo k ogledu, podružnične cerkvice v okoliških vaseh. Na Bregu najdemo cerkev sv. Lenarta, katere ambient je najbolje ohranjen srednjeveški element na Gorenjskem in v Sloveniji. Nad vasjo Mače stoji cerkev sv. Miklavža, freske v notranjosti pa so eden najpomembnejših spomenikov t. i. mehkega stila v gotskem stenskem slikarstvu na Slovenskem. V Tupaličah je cerkev sv. Klemena, najlepša zanimivost je zlati oltar iz poznega 17. ali iz začetka 18. stoletja. Nad Bašljem je cerkev sv. Lovrenca, katero na zahodni ladijski steni krasijo freske s prizorom Pohoda treh kraljev in so delo furlanskih mojstrov iz začetka 15. stoletja. Na Možjanci na prelepi razgledni točki na vrhu hribčka stoji cerkev sv. Miklavža, od koder se nam odpre pogled v dolino reke Kokre


Preddvor je cilj mnogih obiskovalcev. Lep in občudovanja vreden je v vsakem letnem času, pa naj si bo to takrat, ko se povzpnemo na vrhove nad njim, ali pa ko se sprehodimo po okolici. Sprehodite se po gozdni učni poti, začenši sredi Preddvora, na kateri vas bodo pozdravile tudi orjaške sekvoje. Streljaj od jezera Črnava vas pot popelje do Drage, ob kateri je na desni strelišče, na levi strani pa na naravni steni lahko urite svoje plezalne sposobnosti. Nezahteven sprehod do gradu Turn vas popelje na obisk k Josipini, postanite v njeni senčnici, kjer je Josipina Turnograjska ustvarila premnogo lepih del:

Prepričani smo, da od nas ne boste odšli praznega srca in vsak, ki zna občudovati naravo se v Preddvor – Dvor mirne narave zagotove še vrne.
Preddvor

Vas, kjer si duše odpočije in kjer si boste napolnili baterije.
Že kar nekaj jih je pisalo o Preddvoru.

 
Poglejte si kratko predstavitev Janeza Medveška.Občina Preddvor je nastala kot ena izmed naslednic bivše občine Kranj, sedanji obseg pa je dobila koncem leta 1998 z izločitvijo Jezerskega v svojo občino.

- Število prebivalcev: 3232
- Število naselij: 14
- Površina: 87 km2

Preddvorska občina leži v osrednjem delu Gorenjske. Na severu meji na Občino Jezersko, na vzhodu na Občino Kamnik, na jugu na Občini Cerklje na Gorenjskem in Šenčur, na jugozahodnem delu pa na Mestno občino Kranj.

Kraj pod Storžičem, dvatisočakom Kamniško-Savinjskih Alp, privlači s posebnimi energijami, ki jih tod zagotovo začutijo tudi mladoporočenci. Preddvor vabi s številnimi legendami, predvsem pa omogoča sproščena pohajkovanja. Tu je izhodišče številnih planinskih poti. Povzpnite se na okoliške vrhove ali ostanite na dolinskih cestah in raziščite skrivnosti gradov, ki se nahajajo v tej občini.

Umirjena atmosfera kraja bo všeč vsem, ki se znajo za trenutek ustaviti, prisluhniti odzvenu lastnih korakov ali preprosto vdihniti energijo iz narave, bodisi ob sprehodu okoli jezera ali sproščenem posedanju na skritih kotičkih.

UTRINKI

iz Preddvora


Kraj pod Storžičem, dvatisočakom Kamniško-Savinjskih Alp, privlači s posebnimi energijami, ki jih tod zagotovo začutijo tudi mladoporočenci.

Preddvor vabi s številnimi legendami, predvsem pa omogoča sproščena pohajkovanja. Tu je izhodišče številnih planinskih poti. Povzpnite se na okoliške vrhove ali ostanite na dolinskih cestah in raziščite skrivnosti gradov, ki se nahajajo v tej občini.


>> Poglej več

© Zavod za turizem Preddvor. Vse pravice pridržane.
Izvedba: MMstudio