Dan v svetu kranjske čebele

Slovenija je izvorna dežela kranjske sivke, čebele, ki jo odlikujejo mirnost, delavnost in odlična orientacija. Zahvaljujoč znanju in predanosti slovenskih čebelarjev se je ta avtohtona čebelja pasma pri nas ohranila vse do danes. Slovensko čebelarstvo ima častitljivo tradicijo, slovenski med pa se po kakovosti uvršča med najboljše na svetu.

Preddvor se je v zgodovino slovenskega čebelarstva vpisal v prvi polovici 19. stoletja, ko je pri nas služboval češki duhovnik, gospodarstvenik, kulturnik in velikan slovenskega čebelarstva Fran Lakmayer. Kot izkušen čebelar in avtor prvega učbenika čebelarstva v slovenskem jeziku, Umni čebelar, je bil vzornik in učitelj prvih naših čebelarjev. Njemu v čast v grajskem parku gradu Dvor stojita spomenik in lipov drevored, po njem pa se imenuje Čebelarsko društvo Fran Lakmayer Preddvor, katerega člani so prejemniki najvišjih odličij na svetovnih ocenjevanjih medu. Neokrnjena narava in blagodejna mikroklima čebelam nudita odlične pogoje za pašo, zato je ponudba zelo raznolika; poleg vseh vrst medu (celo med rdeče pese) ponujajo propolis, cvetni prah, matični mleček in ostale medene dobrote. Med najbolj priznane čebelarje spada Čebelarstvo Kokl, kjer razvijajo čebelarski turizem. Obiskovalce popeljejo v skrivnostni svet čebel in jim pripravijo nepozabno čebelarsko doživetje.

Preddvor se je v zgodovino slovenskega čebelarstva vpisal v prvi polovici 19. stoletja, ko je pri nas služboval češki duhovnik, gospodarstvenik, kulturnik in velikan slovenskega čebelarstva Fran Lakmayer.