Mirna narava, aktivna doživetja

Ležeč pod strmimi pobočji Storžiča, v varnem zavetju pod Zaplato, kjer reka Kokra izstopi iz soteske, obdan s štirimi gradovi, tu leži Preddvor. S ponosom mu lahko rečemo Dvor mirne narave.

Za vse, ki bi radi vonjali sveže pokošeno travo, poslušali kravje zvonce na pašniku, postali ob bučanju vetra med drevesi, se odžejali v divji studenčnici, posedeli na bregu reke sredi neokrnjene narave, prestrašili trop gamsov na skalnih pobočjih ali pa podoživeli okus doma spečenega kruha, je obisk Preddvora vsekakor prava odločitev. Mali biser, v katerem kraljujejo štirje gradovi, leži pod strmimi pobočji Storžiča, v varnem zavetju Zaplate, kjer reka Kokra začenja svojo pot po nižini. Več kot devet stoletij ga v ozadju kot mogočna gorska kulisa krasijo vrhovi, ki marsikateremu obiskovalcu vzbudijo željo, da jih osvoji. Storžič, markanten dvatisočak z značilno piramidasto obliko, travnata Zaplata s skrivnostnim Hudičevim borštom in cerkvice na naših gričih lesketajoče odsevajo svojo čudovito podobo na gladini jezera Črnava. V zavetju mnogih dreves si lahko osvežite misli in napolnite telo z energijo. Prečudovita, mirna narava vam nudi sproščen sprehod okoli jezera, ob stoletnih sekvojah pa lahko podoživite čase, ko se je tu bohotil grajski park z eksotičnimi drevesnimi vrstami, ki jih težko najdete v slovenskem prostoru. Preddvor se ponaša kar s štirimi gradovi. Grad Hrib ob jezeru Črnava je nekoč gostil imenitne ljudi iz cele Evrope. Znano je namreč bilo in še vedno drži, da naša klima blagodejno vpliva na zdravje. Na gradu Hrib in v njegovem parku ob jezeru Črnava je cvetel tudi poročni turizem. Nedaleč stran se nahaja grad Turn, nekoč dom naše prve pesnice, pisateljice, pravljičarke in skladateljice Josipine Urbančič Turnograjske. Med potjo na Sv. Jakob naletite na označeno, lahko pot do razvalin Pustega gradu, ki je pred dobrim tisočletjem mogočno bdel nad dogajanjem po dolini Kokre. 

V centru Preddvora stoji grad Dvor, po katerem je kraj tudi dobil svoje ime. V prejšnjem stoletju so ga tedanji lastniki preuredili v sanatorij - letovišče, imenovano Grintovec. To so bili začetki turizma v naših krajih. 

Še nedavno je nudil varen dom otrokom, ptičkom brez gnezda, danes pa je dodobra prenovljen in znova služi v turistične namene. V njem si  lahko ogledate staro lekarno z zdravilnimi arcnijami, v trgovini naših babic in dedkov kupite lokalne dobrote, v vinski kleti si sami natočite vino, ga zapečatite in si v stari tiskarni odtisnete vinsko nalepko. Pri svojevrstnem doživetju vam bo pomagal izkušen kaligraf. Skrivnosti gradu vam razkrivamo na vodenih ogledih, ki jih zaključimo v grajski kavarni s prečudovitim pogledom na bližnje gore in grajski park, posvečen našemu velikemu čebelarju Franu Lakmayerju. K ogledu vabijo tudi naše cerkvice, ki bdijo nad Preddvorom. Do njih vodijo urejene pohodne poti in prav vsaka postreže z osupljivim razgledom na dolino. Preddvor lahko odkrivate tudi skozi dobro označene tematske poti. Gamsova pot vas bo popeljala do enega najpomembnejših staroslovanskih arheoloških najdišč Gradišče, na Stari tovorni poti boste hodili po stopinjah naših prednikov, ko so iz Kranja tovorili železo in morsko sol na Koroško, malčki bodo z veseljem odkrivali Skrivnosti preddvorskih štorkelj, ljubitelji eksotičnih in domačih dreves pa se bodo z užitkom sprehodili po Gozdni učni poti. Zahtevnejši planinci se lahko podate na dva najvišja vrhova v Kamniško-Savinjskih Alpah, Storžič ali Grintovec, ali pa obiščete kakšnega od sosednjih vrhov. Kolesarske poti vas bodo vodile skozi gozdove, travnike ter ob strugi reke Kokre, ki velja za eno najčistejših in neokrnjenih rek v Sloveniji. Nadvse priljubljena je tudi med ribiči. 

V padalskih krogih velja, da je pri nas daleč naokoli najboljša termika. Z našimi padalci lahko doživite izkušnjo, kako si je s pticami deliti modro nebo. Ob zaključku obiska, polnega doživetij, vas povabimo še na domače in okusne jedi naših gostincev. Lahko pa pri nas ostanete dlje in naše gostoljubje doživite v polni meri. 

Preddvor je lep in občudovanja vreden v vsakem letnem času. Obiščite nas in se sami prepričajte, da pod našimi gorami res obstaja pravi biser.