O projektu

Vodniki po Podonavju (Danube Guides) je znamka kakovosti, ki so jo med leti 2017 in 2019 razvili partnerji iz Bolgarije, Romunije, Srbije in Hrvaške skupaj z vodilnim idejnim partnerjem Biro Donave Ulm iz Nemčije. Poslanstvo partnerske mreže je organizacija izobraževanj licenciranih nacionalnih ali lokalnih vodnikov, ki želijo pridobiti dodatno znanje o pomenu naravne dediščine in z naravo povezane kulturne dediščine, s katerimi pridobijo dovoljenje za uporabo znamke. Njihova predanost je posvečena varovanju okolja, trajnostnemu razvoju in ozaveščanju prebivalstva.  

Vodniki po Podonavju so posebej usposobljeni za predstavitev naravne dediščine tega področja za različne ciljne skupine na zabaven, trajnosten in okolju prijazen način. Edinstvene jih dela njihovo obsežno poznavanje interakcij med človekom in okoljem, trajnostnega razvoja, ekosistema, družbenih trendov in še veliko več. 

V šestih državah razširjenega Podonavja vodniki ponujajo različne individualne izlete in posredujejo vpogled v edinstveno naravo, kulturo in zgodovino, ki zaznamuje področje ob drugi največji reki v Evropi. V Sloveniji je to področje ob njenemu pritoku, reki Savi ter v regiji. 

S pomočjo okolju prijaznega turizma in z uporabo naprednih didaktičnih metod ponujajo vodniki po Podonavju ne le športne aktivnosti, čolnarjenje, pohodništvo in kolesarjenje, ampak tudi poglobljene izobraževalne vsebine in občutek večje povezanosti z naravo.

Zavod za turizem Preddvor je del mreže Vodnikov po Podonavju od njenega samega nastanka. Slednje pomeni, da ima v ponudbi vodenja, ki jih vodijo vodniki s pridobljeno licenco uporabe znamke kakovosti in kar je še bolj pomembno, zaključenimi izobraževalnimi tečaji in pridobljenim znanjem.   

Vodenja:

  • Vodenje po Preddvoru
  • Dan v svetu kranjske čebele

  • Zvočna razglednica Preddvora

  • Pohodništvo z usposobljenim vodnikom po gorskih vrhovih z dodano vsebino interpretacije naravne dediščine

Za več informacij o ponudbi se obrnite na Zavod za turizem Preddvor: 
T: +386 40 606 091 / E: info@visitpreddvor.si