Gostilna pr’ Bizjak

Gostilna pr’ Bizjak

»Gostilna z dušo« ima več kot dvestoletno tradicijo in slovi po izvrstni domači hrani, vrhunskih vinih in čudovitem ambientu. Pogosto je prizorišče porok in drugih slavnostnih dogodkov. Terasa s pogledom na zeleni park z ribnikom in glamping hiškami z zunanjimi lesenimi kadmi ter savno je le še pika na i.

Gostilna pri Majču

Gostilna pri Majču

Gostilna z več kot dvestoletno tradicijo se nahaja v središču Preddvora. Hišna specialiteta so preddvorski vampi, pripravljeni po več kot sto let starem družinskem receptu. Ponudbo dopolnjujejo z raznovrstnimi tradicionalnimi slovenskimi jedmi, kot je priljubljena s'narska mal'ca. Poleti je nadvse priljubljen njihov vrt, objet v prijetno senco veličastnih divjih kostanjev.

Šolska ulica 2, SI – 4205 Preddvor Prikaži na zemljevidu >>
Pension Zaplata

Pension Zaplata

Restavracija penziona Zaplata slovi po divjačinskih jedeh in tradicionalnih slovenskih specialitetah s pridihom sodobnega časa. Jedi so pripravljene iz svežih sestavin, zato se jedlinik prilagaja letnim časom. Penzion je urejen v prijetnem, tipičnem alpskem slogu, s terase pa je čudovit pogled na okoliške gore.

Picerija Gorski privez

Picerija Gorski privez

Po letih izkušenj v ladijskih kuhinjah je lastnik svoje kuharsko znanje zasidral v središče Preddvora. Poleg pic iz krušne peči ima v ponudbi še avtohtono preddvorsko posmoduljo, hladne predjedi in solate. Zaključene skupine si na letnem vrtu lahko privoščijo na grilu pečenega odojka ali jagenjčka.

Pizzerija Urša

Pizzerija Urša

Picerija stoji v neposredni bližini jezera Črnava, s čudovitim pogledom na gore. Poleg pic ponujajo še testenine, vseh vrst solate, zrezke, kalamare ter izvrstne sladice. Gostinski ponudbi so pridali tudi lično opremljene apartmaje. V Urši si čas lahko krajšate z biljardom, pikadom ali namiznim nogometom.

Okrepčevalnica Seljak

Okrepčevalnica Seljak

Seljakovi slovijo po odličnih domačih jedeh, v ponudbi imajo tudi grill pojedine z dobrotami lokalnih kmetov in postrvmi iz bližnjih ribogojnic. Okrepčevalnica, h kateri spadajo tudi apartmaji, se nahaja le nekaj korakov iz središča Preddvora, njen vrt pa poleti nudi prijetno senco.

Okrepčevalnica Rožmarin

Okrepčevalnica Rožmarin

Priljubljena točka pohodnikov in obiskovalcev je slikovita vasica Možjanca, s katere se razprostirajo čudoviti razgledi na kranjsko dolino in okoliška hribovja. Po sprehodu do cerkvice in razgledne točke ali pa proti Štefanji gori vam bodo postregli s hladnim narezkom in osvežilnimi pijačami. Za zaključene skupine z veseljem pripravijo tudi krepke domače pojedine.

Okrepčevalnica Celar

Okrepčevalnica Celar

Restavracija se nahaja v najdaljši slovenski vasi Kokra, tik ob glavni cesti Kranj-Jezersko. Namig za malico, kosilo ali pa idealna točka za postanek ob povratku s hribovskih podvigov. Celarjevi slovijo po odličnih divjačinskih golažih s kruhovimi cmoki in drugih divjačinskih jedeh, domačih juhicah, specialitetah z žara na oglje in pečenih postrvih.

Kokra 81, SI – 4205 Preddvor Prikaži na zemljevidu >>
Beachvolley Fitko

Beachvolley Fitko

Igrišče za odbojko na mivki in brunarica se nahajata tik nad jezerom Črnava. Gostijo državna in celo evropska prvenstva v odbojki na mivki. Terasa z otroškim kotičkom ima čudovit razgled na Storžič in okoliške hribe. Poleg osvežilih napitkov zaključenim skupinam postrežejo tudi s prigrizki.

Brunarica Turističnega društva Bašelj

Brunarica Turističnega društva Bašelj

Brunarica nadvse aktivnih članov Turističnega društva Bašelj se nahaja tik ob šumenju potoka Belca. Med tem ko si boste privoščili osvežilno pijačo, se vaši malčki lahko zabavajo na lesenih igralih. K brunarici spadata tudi bližnje nogometno in košarkarsko igrišče, ob katerih je še ena brunarica s čudovitim pogledom na Storžič. Brunarici sta nadvse primerni za zabave in piknike zaključenih družb.

Hotel Alma - Grad Hrib

Hotel Alma - Grad Hrib

Grajska terasa s paviljonom ponuja kraljevski razgled na gore in njihov odsev v jezeru Črnava. Tik ob terasi je slap, po katerem se potok Bistrica iz jezera odpravlja proti reki Kokri. Ob prijetnem šumenju vode vam bodo na terasah hotela Alma in gradu Hrib postregli z odličnimi slaščicami, sladoledom in osvežilnimi pijačami.

Kavarnica Dvor

Kavarnica Dvor

Kavarnica s čudovitim razgledom na Storžič in okoliške hribe se nahaja ob trgovinici v središču Preddvora. Poleg odlične kave imajo v ponudbi še sezonske osvežilne pijače in sladoled. Občasno organizirajo tudi tematske dogodke, kot na primer povabilo na golaž, kostanjev piknik, potopisna predavanja in oglede športnih dogodkov na velikem ekranu.

Pumpa pub bar

Pumpa pub bar

Prijeten lokal tik ob glavni cesti Kranj–Jezersko je pogosto izhodiščna točka za izlete, gorske in kolesarske podvige. Obiskovalci si na bencinski črpalki dopolnijo zaloge okrepčil, nakar si na terasi s čudovitim razgledom na gore privoščijo še dišečo kavico. Na poti nazaj to vajo pogosto ponovijo, le da kavico zamenjajo z osvežilno pijačo.

Tupaliče 35 A, 4205 Preddvor Prikaži na zemljevidu >>
Cojzova koča na Kokrskem sedlu

Cojzova koča na Kokrskem sedlu

Koča PD Kamnik je ob obnovi dobila povsem novo kuhinjo, v kateri nastajajo predvsem tradicionalne jedi na žlico. Ob joti in ričetu je na jedilniku redno tudi hišna specialiteta kokrski lonec. Gre za osvežilno in hkrati krepčilno jed na žlico, skuhano po avtorskem receptu.

Dom na Čemšeniku

Dom na Čemšeniku

Dom se nahaja v neposredni bližini kristalno čistega izvira, ki napaja ne le kočo, ampak celoten Kranj in okoliške kraje. Oskrbniški par se je za delo v koči odločil, saj gospa odlično kuha. V to se lahko prepričate vsak konec tedna, ko na jedilniku lahko izbirate med ričetom, bogračem, golažem, joto, štruklji, različnimi zavitki, kislim mlekom z žganci, kruhovimi cmoki in še vrsto drugih domačih dobrot.

Dom na Lovrencu

Dom na Lovrencu

Na Lovrencu je vsak konec tedna na jedilniku ena od enolončnic, kot so jota, segedin, ričet, obara … Enolončnice vam namreč nadomestijo natrij, ki ga izgubite s potenjem, tekočina vas rehidrira, ostale sestavine pa vam povrnejo moč in energijo. Postrežejo vam tudi z domačim narezkom, njihova specialiteta pa so slastni bobi, kakor pri nas rečemo njihovim slavnim krofom.

Planinski dom na Kališču

Planinski dom na Kališču

V gorskih postojankah je hrana prilagojena potrebam utrujenega pohodnika. Sploh enolončnice so odlična rešitev, saj nadomestijo natrij, ki ga izgubite s potenjem, tekočina vas rehidrira, ostale sestavine pa povrnejo moč in energijo. Seveda na jedilniku nikoli ne manjka domača sladica, kot je sočen jabolčni zavitek.

Planinska koča na Sv. Jakobu

Planinska koča na Sv. Jakobu

Na jedilniku ene naših najbolj obiskanih hribovskih postojank najdete enolončnice, zelje s klobaso, ajdove žgance … Slovijo tudi po izvrstnih sladicah, kot so pita Jakob, jabolčni zavitek in vaflji z nutelo. Poleg posebnega piva za kolesarje imajo tudi čisto svoje, Jakobovo pivo. Posebnost so nedeljski zajtrki z ocvrtimi jajčki, umešanimi jajčki s šunko ali gobami, toplimi sendviči in ocvirkovo potico.

Zavetišče v Hudičevem borštu

Zavetišče v Hudičevem borštu

Zavetišče ima kuhinjo le za interno uporabo, zato boste morali malico prinesti s seboj, razen če zdržite do sosednjih gorskih postojank, Sv. Jakoba ali pa Doma na Kališču, odvisno s katerega konca privandrate. Z veseljem pa vam bodo skuhali dišečo turško kavico in vam postregli s hladnimi osvežilnimi pijačami.

ZT Preddvor - Trgovina s spominki

ZT Preddvor - Trgovina s spominki

Da bodo lepi spomini na Preddvor trajali dlje, imamo na policah trgovine s spominki večino izdelkov naših domačih ustvarjalcev: panjske končnice, domači med in ostale čebelje dobrote, ročno izdelan nakit ter še vrsto drugih izdelkov, ki vas bodo spomnili, da bi bilo Preddvor lepo še kdaj obiskati.

Čebelarstvo Kokl

Čebelarstvo Kokl

Več generacij družine Kokl je klasično čebelarjenje in prodajo vseh vrst medu ter ostalih čebeljih proizvodov razširilo na čebelarski turizem. V ponudbi imajo tako še strokovno vodenje skupin, ogled čebelarstva in čebelarskega muzeja, degustacije medu in čebeljih proizvodov, naravoslovne dneve za vrtce in šole ter čebelarske delavnice.

Čebelarstvo Okršlar

Čebelarstvo Okršlar

Bogato pašo na obrobju gozdov pod Svetim Jakobom v čebelarstvu Okršlar kombinirajo še z gozdno pašo v gozdovih Jelovice in Logaške planote. V svoji ponudbi imajo gozdni, cvetlični, akacijev in lipov med, dopolnjujejo pa jo tudi s svežim in sušenim cvetnim prahom, čebeljim voskom, občasno tudi propolisom.

Potoče 42, SI – 4205 Preddvor Prikaži na zemljevidu >>
Čebelarstvo Zadnikar

Čebelarstvo Zadnikar

Beekeeping has been a way of life for the Zadnikar family for more than a decade. In addition to beehives on the home meadow, they also have a mobile unit with which they move to Goriška Brda and other Slovenian places with pristine nature. They offer flower, forest, chestnut, linden, acacia and spruce honey along with pollen, wax and propolis.

Belska cesta 57, SI – 4205 Preddvor Prikaži na zemljevidu >>
Kmetija Pr’ Drčaj

Kmetija Pr’ Drčaj

Gojenje industrijske konoplje je že deset let osnovna te mikro kmetije. Celoten postopek od setve in žetve pa do sušenja na domačem skednju poteka ročno in povsem ekološko. V svoji ponudbi imajo nadvse kakovostno konopljino smolo, ki krepi imunski sistem, blagodejno vpliva na telo in ima mnoge pozitivne učinke na zdravje.

Tupaliče 25, SI – 4205 Preddvor Prikaži na zemljevidu >>
Kmetija Pr’ Krč

Kmetija Pr’ Krč

Andreja Markič je na razstavi Dobrote slovenskih kmetij za svojo skuto prejela najvišjo oceno. Skuta z njene kmetije se tako ponaša z znakom kakovosti, najvišjim priznanjem za prehranske izdelke slovenskih kmetij.  Poleg odlične skute imajo na kmetiji v ponudbi tudi mleko in jajca.

Bašelj 16, SI – 4205 Preddvor Prikaži na zemljevidu >>
Kmetija Pr' Mavšč

Kmetija Pr' Mavšč

Kmetija stoji v središču Preddvora in ima v ponudbi odlična domača kokošja jajca, s katerimi si obiskovalci lahko postrežejo kar iz jajcemata. Njihove kokoši bivajo v razkošnem hotelu ob poljski poti proti vasici Breg ob Kokri. Ljubitelje jedi z ražnja navdušujejo tudi s ponudbo jagenjčkov.

Dvorski trg 20, SI – 4205 Preddvor Prikaži na zemljevidu >>
Kmetija Pr’ Mešan

Kmetija Pr’ Mešan

Osnovna dejavnost kmetije je živalim prijazna, prosta reja govedi, kar pomeni, da se njihove živali v toplih mesecih svobodno gibljejo po domačih pašnikih. Obiskovalci si lahko z mlekom postrežejo na mlekomatu. V ponudbi imajo tudi mlečne izdelke, jajčka kokoši hlevske reje, domače hrenovke in suhe goveje salame.

Bašelj 20 A, SI – 4205 Preddvor Prikaži na zemljevidu >>
Kmetija Pr’ Strniš

Kmetija Pr’ Strniš

The fields, meadows and forests of this family farm have been the main and only source of livelihood for many generations. Their primary activities are livestock farming and agriculture. Visitors to their farm can fill their cellars, pantries and refrigerators with potatoes, garlic and onions.

Nova vas 5, SI – 4205 Preddvor Prikaži na zemljevidu >>
Kmetija Pr’ Težič

Kmetija Pr’ Težič

Kmetija z izdelavo mlečnih izdelkov po tradicionalnih postopkih: mladi siri z različnimi dodatki (orehi, suho sadje), jogurti različnih okusov (vanilija s čokolado, borovnica) in skuta. Vsako prvo soboto v mesecu ponudijo domač kruh iz krušne peči, po predhodnem naročilu pa tudi posebne vrste krušnih izdelkov in piškote.

Mače 5, SI – 4205 Preddvor Prikaži na zemljevidu >>
Kmetija Pr’ Žulc

Kmetija Pr’ Žulc

Mlada družina se je iz klasične živinorejske panoge svojih prednikov preusmerila v pridelavo in predelavo žit. V njihovi ponudbi so pšenični, polnozrnati in koruzni zdrob, prosena in ajdova kaša, v domačem mlinu pa pridelajo moko vseh vrst: ajdovo, pirino, krušno, polnozrnato pšenično, črno, rženo in koruzno.

Srednja Bela 21, SI – 4205 Preddvor Prikaži na zemljevidu >>
Ekološka kmetija Pr’ Vaškarjə

Ekološka kmetija Pr’ Vaškarjə

Kmetija ima že več kot desetletje status ekološke kmetije in se nahaja tik pod cerkvijo Svetega Lovrenca. Na travniku ob njej obiskovalce razveseljujejo trije oslički. Na kmetiji se ukvarjajo predvsem z živinorejo oziroma ovčjerejo, v ponudbi pa imajo kokošja jajca ekološke pridelave.

Cvetličarna Lokvanj

Cvetličarna Lokvanj

Družinska cvetličarna s ponudbo rezanega cvetja, ki ga za vse vrste priložnosti lično aranžirajo v šopke in ikebane. Ob praznikih in posebnih priložnostih so s cvetličnimi aranžmaji prisotni tudi na stojnici v središču Preddvora. V svoji ponudbi imajo še lična darilca; od vazic do umetniških del različnih ustvarjalcev.

Pungart 1, SI – 4205 Preddvor Prikaži na zemljevidu >>
Cvetličarna Urška

Cvetličarna Urška

V cvetličarni pripravljajo vse vrste cvetličnih aranžmajev, od poročnih in naprsnih šopkov do aranžiranega rezanega cvetja ter ikeban za vse vrste priložnosti. V ponudbi imajo tudi pestro izbiro lončnic in darilnega programa. Nadvse domiselni in izvirni so pri aranžiranju prostorov za vse vrste prireditev in poročnih avtomobilov.

Mehke šape, ročna izdelava copat iz domače ovčje volne

Mehke šape, ročna izdelava copat iz domače ovčje volne

Unikatni, ročno izdelani filcani copati so narejeni iz popolnoma naravnega materiala, napredene česane ovčje volne. Ovčja volna je odličen naravni izolator, saj ohranja telesno temperaturo, omogoča dihanje in vpija odvečno vlago. Copati so prijetni na otip, mehki, udobni, topli in ozaljšani z ljubkimi dekorativnimi elementi.

Slikar Franc Guček Guči

Slikar Franc Guček Guči

Slikar, ki je s svojim slikarskim talentom doslej ustvaril več kot deset tisoč slik na vseh vrstah slikarskih podlag. Naslikal je stotine portretov in s freskami obogatil vrsto javnih ter zasebnih objektov. Imel je več kot petdeset samostojnih razstav, sodeloval na številnih domačih in tujih skupinskih razstavah ter vodil risarske delavnice doma in v tujini. 

Novljanska cesta 5, SI – 4205 Preddvor Prikaži na zemljevidu >>
Slikar Tomaž Rehberger Rehi

Slikar Tomaž Rehberger Rehi

Izdelki domače in umetnostne obrti s certifikatom, ki ga je strokovna komisija utemeljila z besedami: vrhunske poslikave so dobrodošlo kakovostno presenečenje v tej zvrsti rokodelske dejavnosti v Sloveniji. Umetnikova najljubša področja so poslikava panjskih končnic, fresk in skrinj. Večino izdelkov naredi po naročilu.

Zgornja bela 61, SI – 4205 Preddvor Prikaži na zemljevidu >>