»Gostilna z dušo« ima več kot dvestoletno tradicijo in slovi po izvrstni domači hrani, vrhunskih vinih in čudovitem ambientu. Pogosto je prizorišče porok in drugih slavnostnih dogodkov. Terasa s pogledom na zeleni park z ribnikom in glamping hiškami z zunanjimi lesenimi kadmi ter savno je le še pika na i.
Gostilna z več kot dvestoletno tradicijo se nahaja v središču Preddvora. Hišna specialiteta so preddvorski vampi, pripravljeni po več kot sto let starem družinskem receptu. Ponudbo dopolnjujejo z raznovrstnimi tradicionalnimi slovenskimi jedmi, kot je priljubljena s'narska mal'ca. Poleti je nadvse priljubljen njihov vrt, objet v prijetno senco veličastnih divjih kostanjev.
Restavracija hotela Oskar Zaplata slovi po divjačinskih jedeh in tradicionalnih slovenskih specialitetah s pridihom sodobnega časa. Jedi so pripravljene iz svežih sestavin, zato se jedilinik prilagaja letnim časom. Hotel je urejen v prijetnem, tipičnem alpskem slogu, s terase pa je čudovit pogled na okoliške gore.
Po letih izkušenj v ladijskih kuhinjah je lastnik svoje kuharsko znanje zasidral v središče Preddvora. Poleg pic iz krušne peči ima v ponudbi še avtohtono preddvorsko posmoduljo, hladne predjedi in solate. Zaključene skupine si na letnem vrtu lahko privoščijo na grilu pečenega odojka ali jagenjčka.
Picerija stoji v neposredni bližini jezera Črnava, s čudovitim pogledom na gore. Poleg pic ponujajo še testenine, vseh vrst solate, zrezke, kalamare ter izvrstne sladice. Gostinski ponudbi so pridali tudi lično opremljene apartmaje. V Urši si čas lahko krajšate z biljardom, pikadom ali namiznim nogometom.
Seljakovi slovijo po odličnih domačih jedeh, v ponudbi imajo tudi grill pojedine z dobrotami lokalnih kmetov in postrvmi iz bližnjih ribogojnic. Okrepčevalnica, h kateri spadajo tudi apartmaji, se nahaja le nekaj korakov iz središča Preddvora, njen vrt pa poleti nudi prijetno senco.
Priljubljena točka pohodnikov in obiskovalcev je slikovita vasica Možjanca, s katere se razprostirajo čudoviti razgledi na kranjsko dolino in okoliška hribovja. Po sprehodu do cerkvice in razgledne točke ali pa proti Štefanji gori vam bodo postregli s hladnim narezkom in osvežilnimi pijačami. Za zaključene skupine z veseljem pripravijo tudi krepke domače pojedine.
Kavarna Preddvorska se nahaja v Gradu Dvor, v centru Preddvora, tik ob cerkvi Sv. Petra. V našem prečudovitem ambientu s pogledom na grajski park in smučišče Krvavec se lahko naužijete sladkih pregreh iz naše bogate ponudbe. V Kavarni Preddvorska se boste počutili »grofovsko« in z malo sreče srečali Grofa, Grofico ali Vilinko. Pridite, ne bo vam žal!
Igrišče za odbojko na mivki in brunarica se nahajata tik nad jezerom Črnava. Gostijo državna in celo evropska prvenstva v odbojki na mivki. Terasa z otroškim kotičkom ima čudovit razgled na Storžič in okoliške hribe. Poleg osvežilih napitkov zaključenim skupinam postrežejo tudi s prigrizki.
Brunarica nadvse aktivnih članov Turističnega društva Bašelj se nahaja tik ob šumenju potoka Belca. Med tem ko si boste privoščili osvežilno pijačo, se vaši malčki lahko zabavajo na lesenih igralih. K brunarici spadata tudi bližnje nogometno in košarkarsko igrišče, ob katerih je še ena brunarica s čudovitim pogledom na Storžič. Brunarici sta nadvse primerni za zabave in piknike zaključenih družb.
Park Bor leži v neposredni bližini jezera Črnava. Prijeten lokal, sredi zelenih travnikov, nudi osupljiv pogled na bližnje vršace ter okoliške hribe, ki sega vse do Krvavca. Ob jezeru urejena obala kar vabi k postanku, otroški smeh pa se razlega iz novo urejenega otroškega igrišča. Veliko razlogov, da se ustavite na kavici ali na tortici z najlepšim razgledom.
Prijeten lokal tik ob glavni cesti Kranj–Jezersko je pogosto izhodiščna točka za izlete, gorske in kolesarske podvige. Obiskovalci si na bencinski črpalki dopolnijo zaloge okrepčil, nakar si na terasi s čudovitim razgledom na gore privoščijo še dišečo kavico. Na poti nazaj to vajo pogosto ponovijo, le da kavico zamenjajo z osvežilno pijačo.
Koča PD Kamnik je ob obnovi dobila povsem novo kuhinjo, v kateri nastajajo predvsem tradicionalne jedi na žlico. Ob joti in ričetu je na jedilniku redno tudi hišna specialiteta kokrski lonec. Gre za osvežilno in hkrati krepčilno jed na žlico, skuhano po avtorskem receptu.
Dom se nahaja v neposredni bližini kristalno čistega izvira, ki napaja ne le kočo, ampak celoten Kranj in okoliške kraje. Oskrbniški par se je za delo v koči odločil, saj gospa odlično kuha. V to se lahko prepričate vsak konec tedna, ko na jedilniku lahko izbirate med ričetom, bogračem, golažem, joto, štruklji, različnimi zavitki, kislim mlekom z žganci, kruhovimi cmoki in še vrsto drugih domačih dobrot.
Na Lovrencu je vsak konec tedna na jedilniku ena od enolončnic, kot so jota, segedin, ričet, obara … Enolončnice vam namreč nadomestijo natrij, ki ga izgubite s potenjem, tekočina vas rehidrira, ostale sestavine pa vam povrnejo moč in energijo. Postrežejo vam tudi z domačim narezkom, njihova specialiteta pa so slastni bobi, kakor pri nas rečemo njihovim slavnim krofom.
V gorskih postojankah je hrana prilagojena potrebam utrujenega pohodnika. Sploh enolončnice so odlična rešitev, saj nadomestijo natrij, ki ga izgubite s potenjem, tekočina vas rehidrira, ostale sestavine pa povrnejo moč in energijo. Seveda na jedilniku nikoli ne manjka domača sladica, kot je sočen jabolčni zavitek.
Na jedilniku ene naših najbolj obiskanih hribovskih postojank najdete enolončnice, zelje s klobaso, ajdove žgance … Slovijo tudi po izvrstnih sladicah, kot so pita Jakob, jabolčni zavitek in vaflji z nutelo. Poleg posebnega piva za kolesarje imajo tudi čisto svoje, Jakobovo pivo. Posebnost so nedeljski zajtrki z ocvrtimi jajčki, umešanimi jajčki s šunko ali gobami, toplimi sendviči in ocvirkovo potico.
Zavetišče ima kuhinjo le za interno uporabo, zato boste morali malico prinesti s seboj, razen če zdržite do sosednjih gorskih postojank, Sv. Jakoba ali pa Doma na Kališču, odvisno s katerega konca privandrate. Z veseljem pa vam bodo skuhali dišečo turško kavico in vam postregli s hladnimi osvežilnimi pijačami.
Da bodo lepi spomini na Preddvor trajali dlje, imamo na policah trgovine s spominki večino izdelkov naših domačih ustvarjalcev: panjske končnice, domači med in ostale čebelje dobrote, ročno izdelan nakit ter še vrsto drugih izdelkov, ki vas bodo spomnili, da bi bilo Preddvor lepo še kdaj obiskati.
Več generacij družine Kokl je klasično čebelarjenje in prodajo vseh vrst medu ter ostalih čebeljih proizvodov razširilo na čebelarski turizem. V ponudbi imajo tako še strokovno vodenje skupin, ogled čebelarstva in čebelarskega muzeja, degustacije medu in čebeljih proizvodov, naravoslovne dneve za vrtce in šole ter čebelarske delavnice.
Bogato pašo na obrobju gozdov pod Svetim Jakobom v čebelarstvu Okršlar kombinirajo še z gozdno pašo v gozdovih Jelovice in Logaške planote. V svoji ponudbi imajo gozdni, cvetlični, akacijev in lipov med, dopolnjujejo pa jo tudi s svežim in sušenim cvetnim prahom, čebeljim voskom, občasno tudi propolisom.
Čebelarstvo družini Zadnikar že več kot desetletje predstavlja način življenja. Poleg panjev na domačem travniku imajo tudi mobilno enoto, s katero se selijo v Goriška Brda in druge slovenske kraje z neokrnjeno naravo. Ponudbo cvetličnega, gozdnega, kostanjevega, lipovega, akacijevega in smrekovega medu dopolnjujejo še s cvetnim prahom, voskom in propolisom.
Gojenje industrijske konoplje je že deset let osnovna te mikro kmetije. Celoten postopek od setve in žetve pa do sušenja na domačem skednju poteka ročno in povsem ekološko. V svoji ponudbi imajo nadvse kakovostno konopljino smolo, ki krepi imunski sistem, blagodejno vpliva na telo in ima mnoge pozitivne učinke na zdravje.
Domača, ročno pridelana in izdelana prehranska dopolnila iz konoplje za izboljšanje psihofizičnih sposobnosti ter dvig kakovosti življenja.
Na kmetiji so usmerjeni v prirejo mleka, iz katerega ustvarjajo paleto mlečnih izdelkov: surovo mleko, skuto, tekoče jogurte, kislo smetano, različne vrste sirov za žar, maslo, namaze ter skuto in jogurt brez maščobe in laktoze. Občasno imajo na voljo domače goveje in telečje meso ter domače goveje hrenovke.
Kmetija stoji v središču Preddvora in ima v ponudbi odlična domača kokošja jajca, s katerimi si obiskovalci lahko postrežejo kar iz jajcemata. Njihove kokoši bivajo v razkošnem hotelu ob poljski poti proti vasici Breg ob Kokri. Ljubitelje jedi z ražnja navdušujejo tudi s ponudbo jagenjčkov.
Osnovna dejavnost kmetije je živalim prijazna, prosta reja govedi, kar pomeni, da se njihove živali v toplih mesecih svobodno gibljejo po domačih pašnikih. Obiskovalci si lahko z mlekom postrežejo na mlekomatu. V ponudbi imajo tudi mlečne izdelke, jajčka kokoši hlevske reje, domače hrenovke in suhe goveje salame.
Polja, travniki in gozdovi tej družinski kmetiji že vrsto generacij pomenijo glavni in edini vir preživetja. Njihova primarna dejavnost sta živinoreja in poljedelstvo. Obiskovalci njihove kmetije si svoje kleti, shrambe in hladilnike lahko napolnijo s krompirjem, česnom in čebulo.
Mlada družina se je iz klasične živinorejske panoge svojih prednikov preusmerila v pridelavo in predelavo žit. V njihovi ponudbi so pšenični, polnozrnati in koruzni zdrob, prosena in ajdova kaša, v domačem mlinu pa pridelajo moko vseh vrst: ajdovo, pirino, krušno, polnozrnato pšenično, črno, rženo in koruzno.
Kmetija ima že več kot desetletje status ekološke kmetije in se nahaja tik pod cerkvijo Svetega Lovrenca. Na travniku ob njej obiskovalce razveseljujejo trije oslički. Na kmetiji se ukvarjajo predvsem z živinorejo oziroma ovčjerejo, v ponudbi pa imajo kokošja jajca ekološke pridelave.
Družinska cvetličarna s ponudbo rezanega cvetja, ki ga za vse vrste priložnosti lično aranžirajo v šopke in ikebane. Ob praznikih in posebnih priložnostih so s cvetličnimi aranžmaji prisotni tudi na stojnici v središču Preddvora. V svoji ponudbi imajo še lična darilca; od vazic do umetniških del različnih ustvarjalcev.
V cvetličarni pripravljajo vse vrste cvetličnih aranžmajev, od poročnih in naprsnih šopkov do aranžiranega rezanega cvetja ter ikeban za vse vrste priložnosti. V ponudbi imajo tudi pestro izbiro lončnic in darilnega programa. Nadvse domiselni in izvirni so pri aranžiranju prostorov za vse vrste prireditev in poročnih avtomobilov.
Unikatni, ročno izdelani filcani copati so narejeni iz popolnoma naravnega materiala, napredene česane ovčje volne. Ovčja volna je odličen naravni izolator, saj ohranja telesno temperaturo, omogoča dihanje in vpija odvečno vlago. Copati so prijetni na otip, mehki, udobni, topli in ozaljšani z ljubkimi dekorativnimi elementi.
Slikar, ki je s svojim slikarskim talentom doslej ustvaril več kot deset tisoč slik na vseh vrstah slikarskih podlag. Naslikal je stotine portretov in s freskami obogatil vrsto javnih ter zasebnih objektov. Imel je več kot petdeset samostojnih razstav, sodeloval na številnih domačih in tujih skupinskih razstavah ter vodil risarske delavnice doma in v tujini.
Izdelki domače in umetnostne obrti s certifikatom, ki ga je strokovna komisija utemeljila z besedami: vrhunske poslikave so dobrodošlo kakovostno presenečenje v tej zvrsti rokodelske dejavnosti v Sloveniji. Umetnikova najljubša področja so poslikava panjskih končnic, fresk in skrinj. Večino izdelkov naredi po naročilu.